Következő gála részletekért kattints ide
menu menü bezárása

Íme pár kérdés, mely segíthet ennek az érdekes világnak a megértésében, és, hogy közelebb kerüljön mindenki a magyar panrkációhoz is egyben!

Általános kérdések, és szakszavak:

1. MI  az a pro-wrestling/pankráció?
A pro-wrestling hivatalos fordításban profi birkózást jelent, ám egy félrefordításnak köszönhetően Magyarországon pankrációként ismerte meg a közönség. Nem összetévesztendő az ókori görög-római pankrációval, mely Pankration névre hallgat, ami egy kűzdősport, ahol az ujjak törésén kívül, az ütések és rúgások is engedélyezettek voltak a különféle folytások, feszítések és szorítások mellett.
A pankráció egy érdekes keveréke az intenzív sportteljesítmény és szórakoztatás között. Egyfajta teleregény, szappanopera ahol különböző karakterek, egyéniségeg szállnak a szorítóba különféle célokkal, háttérekkel, és érdekekkel. Sokan sportszínházként, kaszkadőrshowként ismerik, melyek ugyan helytállóak, mégsem fedik a pontos valóságot.

2. Miért nézik ezt?
Azért amiért minden más műsort is: hogy szórakozzanak. Van akit a bravúros mozdulatok érdekelnek, van akit a sztorik fognak meg, és vannak akik magukat a pankrátorokat és egyéb szereplőket kedvelik. Egy olyan közösséget alkotnak a rajongók, mely széles hálózata összeköti őket és új szubkultúra részesei lesznek. Különböző internetes oldalak, klubbok és rajongótáborok sokaságából álló világszintű közösségnek sokféle rétege van, melyek akár specializálódhatnak egyedi produktumokra.
3. Kamu-e a pankráció?
Sokan teszik fel ezt a kérdést ilyen formában. A pro-wrestling/pankráció nem szemfényvesztés, nem kamu, nem hazugság, hanem forgatókönyvhöz kötött, de még is szabad produkció, termék.
A mérkőzések kimenetele és felépítése megrendezett, előre megírt, és tervhez tartott, ám nagyrészét improvizáció is. A mozdulatokat igyekeznek a pankrátorok minél biztonságosabban végrehajtani, megpróbálva minél jobban kiküszöbölni a sérülés veszélyét, hiszen mindenkinek érdeke, hogy a következő műsoron is részt vehessenek a felek. Biztonságos pontokra irányulnak a támadások, mozdulatok közel teljes erővel.
A legegyszerűbb példa erre, ha felhozunk egy akciófilmet, amiben főhösünk felrobbant egy épületet és megkűzd ezernyi ellenféllel. Végrehajtja az ugrásokat, akciókat vagy ő, vagy a dublőre, mire a nagyérdemű elégedetten távozik a moziból, és nem ír a színésznek egy levelet, hogy tényleg egy lefokozott rendőr-e a valóságban, és tényleg átugrotta-e az épületet. A közönség a részévé válik a produkciónak, és ettől lesz teljes az élmény. A publikum ettől függetlenül nem tudja biztosra a végeredményeket, maximum következtet, vagy kiszivárogtatott információk alapján találgat.
A pro-wrestling/pankráció kb 1880 óta elõre megrendezett. Előtte sokféle változata létezett, melyekből állt össze a mostani kép.

3.5 Akkor miért ne próbáljam ki otthon?
Megfelelő környezet, és segítség nélkül a mozdulatok utánzása sérülésekhez, vagy komolyabb balesetekhez is vezethet. Minden sportot, minden tevékenységet az alapok elsajátításával kell kezdeni, és ezalól a pro-wrestling/pankráció sem kivétel. A HCW Dojo-ja éppen ezért indult 2010-ben.

4. A wrestling egyáltalán sport?
Hivatalosan: nem. Ahhoz hogy valamit sportnak nyilvánítsanak, mérhető és nemzetkölzileg elfogadott szabályrendszer szükséges. Jelen esetünkben intenzív sportteljesítményt igényel a ringbéli munka, ám ez nincs hivatalos játékszabályokhoz kötve, és egyik sportszakosztály sem kíván foglalkozni vele a műfaj sajátossága miatt. A pankráció a szórakoztatás és a látványsportok között helyezkedik el.
A legismertebb amerikai promóció feje, Vince McMahon egy új definíciót alkotott, amelyet elnevezett “sports-entertainment”-nek 2002-ben, és azóta így is honosodott meg a világon mindenhol. Hosszas viták után a pankráció elfoglalta saját helyét a média és a sportvilág mezsgyéjén.

5. Valódi-e a vérzés?
Igen valódi, nem használnak vérkapszulát és művért sem.

6. Hogyan készül egy pro-wrestling/pankráció adás, show?
Legfőbb célja egy ilyen műsornak a szórakoztatás, így az elsődleges a minél színesebb karaktereket összekötni minél érdekesebb történetekkel. Árulások, szövetségek, szeretet és harag szikrázik a felek között, melyek eredménye változó méretű és minőségű konfliktus, szaknyelven feud. Van egy külön erre szakosodott vezetőség, aki kitalálja a történeteket és mérkőzéseket, hogy azt egy sajátos logikai rendszer szerint a képernyőre, közönség elé vigye.

7. Milyen hosszú egy ilyen esemény?
Ez változó. Léteznek úgynevezett House Show-k melyeket a TV nem közvetít, ezek körülbelül 2 órásak, vannak a Heti Adások, melyek 2-3 óra között helyezkednek el, és léteznek a fizetős havi gálák ún. Pay-Per-View-k ahol a történetek véget érnek, vagy pont, hogy újak kezdődnek.
Magyarországon jelenleg egyetlen promóció, a HCW tart eseményeket, melyek presztízsüktől függően 2-3 órásak.

8. Mi a Mainstream és az Indy (Independent)?
Az élhullám vagyis mainstream az a vonal, mely rendszeres médiamegjelenést és szereplést ért el (ugyanígy zenében is), pontosabban nemzeti TV-s szerződéssel rendezi meg műsorait. Ilyenből nagyon kevés van az egész világon egyelőre.Az ilyen promóció pankrátorai kizárólagossági szerződéssel dolgoznak, így más produkciókban nem, vagy csak engedéllyel vehetnek részt. A műsoraik főleg a törétnetekre és jelenetekre épülnek, mérkőzéseik könnyen emészthetőek és nagyon sterilek.
A független, vagyis indy pedig az a réteg, akik még nem jutottak el a világhírnévig, ám jegyzik a nevüket különböző fórumokon (mint pl helyi TV adók, online adások, stb). Ezek között a szervezetek között sokkal szabadabb az átjárás, és a birkózók sokszor maguknak intézik az utazásaikat, mérkőzéseiket. Egészen speciális újdonságokkal rukkolnak elő ebben a szférában, melyek sokak számára értelmetlennek tűnhet.
A HCW a két kategória közé esik, ugyanis mind két halmazból vannak rá jellemző sajátosságok.
A műsorral kapcsolatos kérdések:

1. Ki a Pro-wrestler/Pankrátor?
Az a szereplő, aki egy bizonyos egyént alakít a műsorban. Vannak óriások, törpék, izmosak és kövérek, maszkosok és tetováltak, és még sorolhatnánk. A paletta végtelen színes így bárki megtalálhatja kedvencét, akivel azonosulhat, akinek szurkolhat.

2. Ki a Diva és a Valet?
Azok a hölgyek, akik nem csak modellként állják meg helyüket, hanem a ringben is káprázatosak.
A valet-ek, pedig azok a hölgyek akik kísérik kiválasztottjukat és ha kell segítenek is neki itt-ott.

3. Ki a Manager?
Az a személy, vagyok azok a személyek, akik támogatják az adott pankrátor karrierjét, hogy egyúttal saját maguknak is előkelő helyet szerezzenek.

4. Ki a GM?
A General Manager, vagyis az adott műsor főnöke, vezetője. Az ő szava döntő erejű, így új mérkőzésektől kezdve az eredmény megváltoztatásán keresztül szinte minden a hatáskörébe tartozik.

5. Ki a Referee?
A bíró, a hivatalos személy, aki biztosítja a mérkőzések lebonyolítását, és elég sokszor rajta csattannak az indulatok, vagy lesz véletlen áldozata egy akciónak.

6.
 Mik az alap szabályok?
-Pin Fall: két vállra fektetés, 3 számolás erejéig
-Submission: feladás, kopogás egy feszítésben, vagy szorításban
-DQ: tehát disqualification, diszkvalifikálás, azaz kizárás szabálytalanság esetén
-Count Out: kiszámolás, mely a ringen kívüli tartozkodás 10 rászámolás után is
-TKO: ha a biró harcképtelennek állapítja meg az egyik felet, vagy rászámol 10et a földönfekvő félre amíg annak mind két térde a földet érinti

6. Mik a leggyakoribb mérkőzések?
-Single: egyéni mérkőzés, ahol 1 vs 1 felállásban, alapszabályokkal
-Tag Team: csapatmérkőzés, váltással, 2 vs 2 felállásban, alapszabályokkal
-Triple Threat: szabadon egymás ellen, 1 vs 1 vs 1 felállásban, Pin és Submsission esélyével
-Fatal-4-Way: szabadon egymás ellen, 1 vs 1 vs 1 vs 1 felállásban, Pin és Submission esélyével

7. Mik a legyakoribb speciális mérkőzések?
-Title match: övmérkőzés
-Hardcore: létszám variálható, külső segédtárgyak, fegyverek engedélyezettek, Pin, Submission, TKO esélyével
-Ladder: létszám variálható, létrák segítségével egy felfüggesztett tárgy levétele, esetenként Pin, Sub, TKO
-TLC: asztalok, létrák és székek állnak rendelkezésre egy felfüggesztett tárgy levételére, vagy Pin, Sub, TKO
-Cage: egy ketrec veszi körbe a ringet, melyet nyerni kimászással esetenként Pin, Sub, TKO -val lehet
-Guest Ref.: egy külső személy a hivatalos bírja a mérkőzésnek
-Death Match: speciálisan veszélyes tárgyak állnak rendelkezésre, Pin, Sub

6. Mit jelent a Work és a Shoot?

Két szakkifejezés, két különböző stílusra. Work-nek (munkának) hívunk minden előre tervezett eseményt, legyen az egy mérkőzés, egy interjú, egy mozdulat. Shoot-nak (élesnek) nevezzük az improvizált, hirtelen felindulásból elkövetett eseményt, mely kilép a pro-wrestling/pankráció sajátos világából. Olyan interjúkat is Shoot-nak hívunk, melyekben pankrátorok beszélnek magukról, a bizniszről karakterülből kilépve, lényegében civilként. Ezenkívül létezik a Shoot-Wrestling stílus is, mely lényegében az éles birkózást, földharcot jelenti.

(Egy valódi shoot volt pl. a 99-es Bash at the Beach-en, amikor story szerint /work szerint/ Hulk Hogannek és Jeff Jarrettnek kellett egymás ellen játszania egy meccset az éremért. A valós életben ezalatt Hogan és a storylineíró Vince Russo nagyon összevesztek, így Vince és Jeff Jarrett megbeszélték hogy elegük van Hoganbõl, és lejáratják. A meccs kezdetét jelzõ csengõ után Jeff Jarrett nem harcolt, csak egyszerûen odadobta Hogannek az érmet, és elment. Ez egy valós-életbeli szituáció volt. Shoot. Az ilyen ritka. Ellenben CM Punk amikor leült 2011-ben John Cena elé egy mikrofonnal a bejáratnál és látszólag shoot promót adott, az bizony work volt, hogy építsék karakterét.)

7. Mit jelent a Heel és a Face?
Szintén két szakzsargon, mely az adott karakter beállítottságát jelzi. A Face [babyface, blueeye] lényegében a jófiú, aki nem csal, tisztán viszi a mérkőzéseit, nem becsmérli ellenfelét, és hősként viselkedik. A Heel [villain] pedig a rosszfiú, a megtestesült rosszindulat, aki a legvégén mindig saját csapdájában landol.

8. Mi az a Heat és a Pop?
A közönség egy érzelmi állapota, reakciója egy adott pillanatra. A pop a pozitív fogadtatás, legyen az egy mozdulat vagy visszatérő pankrátor. A heat ennek pont az ellenkezője melyet kiválthat egy csalás a mérkőzésen, vagy egy Heel otromba szónoklata.

9. Mi az a Job? Ki az a Jobber?
A pankrátorok egymás alá dolgoznak, hogy minél tökéletesebb legyen a végtermék. Ezeknek szintjei vannak. Nagyobb szervezetekben, promóciókban vannak kifejezetten Jobber-ek azaz munkások, akik nem nyernek igazán mérkőzést, de mindig aládolgoznak az adott ellenfelüknek, hogy azt jó színben tüntessék fel.

10. Mi az a Push?
Amikor egy pankrátor egymás után sikereket ér el, viszonylag hosszasan. Úgy kell elképzelni, mint ha a szereplőket a pro-wrestling/pankráció láthatatlan keze tolná fel vagy éppen lefelé.

11. Mi az a Selling?
Amikor egy pankrátor, vagy szereplő elad egy mozdulatot. Ahhoz, hogy a helyszínen és otthon a képernyők előtt mindenki pontosan értse, hogy mi történt a ringben fel kell nagyítani az érzelmeket.

12. Mi az a Promo?
Leggyakoribb formában azt hívjuk promózásnak, amikor egy szereplő mikrofont ragad és elmondja gondolatait, építi a történetét. Értjük ezenkívűl kis videókra, és beállított fotókra is.

13. Mi az a Booking?
Lényegében az adott mérkőzések létrehozása, lekönyvelése. Book-olni lehet pankrátort egy showra, de akár egy manager-t is egy szegmensre, jelenetre.

14. Mi az a Feud?
Két vagy több pankrátor esetleg manager közötti konfliktus, mely mérkőzések és jelenetek sorozatát generálja, míg egy mindent eldöntő mérkőzéssel le nem zárul, vagy vesz más irányt.

15. Mi az a Stable?
Magyarul istállót jelent, mely tulajdonképpen egy csapat összeállását hivatott jelölni.

Facebook

Twitter

Google Plus


  • 18 May 2017

  • 17 May 2017

  • 16 May 2017

  • 15 May 2017

  • 14 May 2017

  • 13 May 2017

  • 13 May 2017

  • 9 May 2017

  • 9 May 2017

  • 7 May 2017